Privatskolen 7x og 7y.

Joh. 15, 1-5 og 9

( ved numre ( ) PPbilleder, som ikke er gengivet her)

Hjemme i min have står et magnolietræ. Det er sådan et buskagtigt træ med nogen lidt tørre grene.Allerede i vinter i januar, februar måned var jeg ude i haven og kigge på det og da sad der store knopper på de tørre grene.

(1)Billed  knop
Jeg blev helt bange for at knopperne skulle tage skade af vinterkulden, men det gjorde de nu ikke. Så for nogen uger siden begyndte knopperne at blive endnu større, til sidst var de kæmpestore. Og for nogen dage siden den 1. maj, da sprang knopperne ud til fantastiske store blomster.

(2)Træ m blomster
Træets blomster sprang ud lige nu her, hvor I skal konfirmeres. Hvordan kan det egentlig gå til, at knopper kan udvikle sig til blomster på sådan et træ?    Det kan de, fordi de suger næring fra stammen.

(3)stamme
Det, der ligner en tør gren sidder på en stamme, som giver saft, så der kan komme fantastiske blomster ud af det.  Der er en salme, som nogen gange bliver brugt, når små børn bliver døbt.

(4)dåbsbarn
Den lyder sådan her :     1. Sov, du lille, sov nu godt, du er døbt, dit hår er vådt. Nu er livet godt begyndt, dødens nederlag forkyndt. Du er på den grønne gren, lille knop, Guds øjesten!

(5)knop
2. Gennem dødens dybe vand kom du her til livets land, druknet, død og stået op som en del af Kristi krop, som en knop på livets træ,         

(6) knop
- lille stump på voksenknæ!   3. Når du vokser og blir stor, skal du be' om rene ord. Vi er døbt til kærlighed, åbenhed og ærlighed! Spørg os ud om tro og håb, nadverbord og barnedåb! 4. Spørg hvad skabermagten vil, vi skal bruge livet til! Spørg om Jesu hjertesag, julenat og påskedag! Spørg om lykkens rose rød, som er din i liv og død! 5. Lille knop på livets træ, lille stump på voksenknæ, nu er livet godt begyndt, kærlighedens håb forkyndt:        

(7) blomst
Du skal vokse, blomstre smukt, bære evig dejlig frugt Hans Anker Jørgensen I den salme, som bliver sunget ved dåb, bliver det sagt, at det menneske, som er døbt, er blevet en knop på livets træ og at bestemmelsen med vores liv er, at vi skal vokse og blomstre smukt. Som grene på livets træ.  Eller som grene på vintræet bærer frugt.

(8)druer
For et stykke tid siden talte jeg med en dame. Hun fortalte, at hendes lille dreng på 9 år gik til minikonfirmand og i øvrigt tænkte meget over tingene og interesserede sig for Bibelens historier.  Han havde en dag spurgt hende: Mor, hvis nu menneskene kommer fra aberne, hvordan kan det så passe, at Adam og Eva var de første mennesker. 

(9) abe/menneske
Damen fortalte mig, at hun syntes det var rigtig svært at finde ud af, hvad hun skulle svare på det - det var jo en lille dreng, og hun kunne jo ikke komme med store abstrakte udredninger om det. Det endte med at hun svarede: Jo, men Adam og Eva var de første mennesker, der var skabt i Guds billede. 

(10) Michelangelo Gud skaber
Jeg tror det var et  godt svar til en lille dreng.  Bibelens skabelses beretninger fortæller, at menneskene har meget til fælles med dyrene, - den store forskel er, at mennesker er skabt i Guds billede, der er noget hos mennesker, der ligner Gud. Og mennesker har fået betroet at have ansvar for verden og ansvar for hinanden. Digteren Grundtvig siger det på den poetiske måde, at mennesket er et guddommeligt eksperiment af støv og ånd. Det er ikke sådan at, vi som kristne skal benægte videnskabelige teorier ud fra at de ikke lige passer med det, der står i Bibelen. Men vi skal bruge Bibelens billede af, hvad et menneske er og hvad verden er til at justere det indskrænkede menneskesyn og syn på verden og livet, som nogen videnskabelige teorier kan føre med sig.

Ikke bare videnskab, men også meget andet i vores samfund bombarderer os med den holdning, at livet egentlig er ligegyldigt og tomt, at det er ligegyldigt hvordan
(11) spiritusflasker
Vi lever vores liv,og for hvad,

(12) penge
(13) Penthouselejlighed  
vi lever vores liv.  

Men det at leve et menneskeliv er ikke noget ligegyldigt. Vi er skabt i Guds billede, vi har fået ansvar, og ved dåben  er vi blevet grene på livets træ,

(14) kruscifiks Flade  m. blade

vi er blevet grene på det vintræ, hvor Jesus er stammen, og vores bestemmelse er at bære den frugt, som kommer fra ham. Vi skal blomstre og bære frugt. Bære evig dejlig frugt.

På de planter, jeg har hjemme i vindueskarmen sker det nogle gange, at der kommer fine knopper, som skal blive til blomster, men så  nogen dage efter visner knoppen igen og falder af.
(15) vissen blomst
Måske har jeg glemte at vande planten, eller den har fået for meget sol.  Og det er jo rigtig ærgerligt, når det sker.

Vi har alle ved dåben fået lov at blive en knop, som har blomst og frugt gemt i sig. 

(16) knop
Men vi, der er blevet så gamle, at håret så småt begynder at blive gråt og har en hel del levet liv at se tilbage på, kan komme til at se tilbage og tænke:  hvor meget kom vi egentlig til at blomstre og bære frugt i det, der har været indtil nu ? Det er ikke sikkert vi ser en stor blomstermark eller frugthave bag os. 

Hvordan kan vi egentlig gøre det? 
Bære frugt?
Det kan vi jo kun hvis vi får næring fra stammen.

(17) vinstok
Når vintræets gren skal bære frugt, skal den sådan set ikke finde på, hvordan den gør det.

(18)druer på træ
Den skal blot suge næring fra stammen og vokse af den, så kommer det helt af sig selv.  Den næring, der er i det vintræ, som Jesus er, det er Guds uforbeholdne kærlighed til os.

(19) krucfiks m vinranke
Gud har en kærlighed til mennesker, som tror alt, håber alt, udholder alt og som aldrig hører op - det fortæller evangeliernes  beretninger om Jesus om. I Jesus er der en kærlighed og en hjerteglød, som er stærkere end døden.  Det er den kærlighed vi skal leve af og kan  bære frugt af.   Jeg vil fortælle en lille historie om en dreng , de hed Jonas han var 14 år

(20) dreng
- eller som voksen fortæller han om det, her, der skete da han var 14 år.  Jonas havde fået en lillebror.  Og bare det - at få en lille bror på et tidspunkt, hvor han syntes det passede bedst, at der kun var store børn i familien, det var altså ikke alt for fedt. Ja nærmest lidt pinligt syntes han.  Men oven i købet vat det ikke nogen helt almindelig lillebror han havde fået. Lillebroren var mongol, d.v.s. han havde en kromosomfejl, som betød dels at han så lidt speciel ud, og nok vigtigere; at han ikke ville kunne lære og forstå så mange ting intellektuelt som de fleste andre.

Og det viste sig også, for lillebroren som de kaldte Budda var blevet næsten tre år og han havde endnu ikke sagt et eneste ord, eller bare forsøgt på det. Jonas hadede lillebroren med et dybt had, når han så på hans mærkelige ører, hans skrå lidt skelende øjne og en tunge, der for Jonas at se konstant løb ud og ind som på en eller anden fortidsøgle.  I et ondskabsfuldt øjeblik fandt Jonas ud af, at han skulle have drengen til at sige bare et eneste ord: Mælk. 
(21) mælk
Eller rettere han ville fornedre sin bror ved at vise, at man ikke engang kunne lære ham dette elementære ord: Mælk.  Mælk, det her er mælk, sig det din idiot. Sådan fortsatte Jonas i et halvt års tid, mens han stod med en kop mælk og viste den frem.  Men fra Budda fik han altid kun et uforstående smil.  Jonas blev efterhånden helt besat af dog at få ham til at sige det ene ord. En formiddag var Jonas alene hjemme med Budda, og han kørte som sædvanlig løs med sit projekt: mælk, sig det din møgunge.  Han havde lyst il at kyle koppen lige i ansigtet på Budda. Da så Budda på Jonas på en ny måde  i lang tid, ind i hans ansigt. Gennem hans ansigt.  Så sagde han det, ordet, sit første ord ligesom selvfølgeligt : Jonas, sagde han.

(22) dreng
Senere prøvede Jonas at beskrive, hvad der skete med ham i det øjeblik: Det var som om der gik et stenskred igennem ham, han blev helt overskyllet med varme. Alt dette had og alle disse forbandelser, og så var Buddas første ord et navn, hans navn, en kærlighedserklæring. Budda havde rejst sig og stod med armene om storebroderens hals, og sagde det igen, navnet. Jonas.  Og Jonas lagde armen om Buddas hoved og blev fyldt af en helt ubegribelig kærlighed til den forsvarsløse bylt foran ham, som han hadede så inderligt.  Budda strøg Jonas kind. Mælk, sagde Budda så, mælk. Og som Jonas siden tænkte det.  Budda var et geni. Et geni, når det kom til kærlighed.

Den uforbeholdne kærlighed, som vi kan leve og bære frugt af, den kommer fra Gud, men ind imellem kan vi møde den i menneskeskikkelse. Jonas gjorde alt for at få lillebror Buddas knop til at visne og falde af.

(23) blomster
I stedet får Budda Jonas til at blomstre ved at vise ham sin uforbeholdne kærlighed. Og resten af livet var de uadskillelige venner, selv om deres liv blev meget forskelligt. Den bror, som Jonas hadede, blev et menneske i Guds billede for ham.

Den kærlighed, som Budda her viste sin  storebor, det er sådan en kærlighed, der er vintræsfrugt i verden.  Og som får verden til at være lys og grøn.

(24) druer på vintræ
Sådan kærlighed har rod i den kærlighed som er i ham, som kom til jorden, gav sig selv i kærlighed for at give os livet og Guds kærlighed.  Han, som om sig selv og os  siger  : Jeg er vintræet  I er grenene. Skilt fra mig kan i slet intet gøre.Derfor har vi livet igennem brug for at høre om Gud og Jesus og suge det til os, der rummes i evangeliet.  For at vi kan mærke, at der er en bestemmelse med vores liv. 

(25) konfirmationsvelsignelse
Og derfor har vi brug for, at Gud bekræfter for os, at han i dåben har bundet os til sig og sin kærlighed,som grene til en stamme. For det må vi prise og takke Gud Amen         

Tale konfirmander 06.05.2012

Kære konfirmander
Der er noget der hedder brøkregning og I har jo gået i skole et godt stykke tid nu,  så det har I sikkert lært allerede for længe siden. Men kan dele ting op i 1/3, ¼ og ½. Det er nu den sidste: halv, jeg lige vil opholde mig lidt ved. For halv det er jo et ord vi burger rigtig meget.

Kan jeg lige få en halv kop kaffe, kan vi spørge, og så mener vi ikke en kop, der er halv men en halvfyldt kop med kaffe.Vi kan få lov til at købe et halvt franskbrød ved bageren, så der kun går halvt så lang tid til, vi kan købe et nyt frisk brød. I de tilfælde er halvt  lige så godt som det hele. Man kunne måske også gå hen i plantecentret og købe et halvt træ, men det er der nu ikke så mange der gør, for det nytter ikke ret meget.  (viser træ hvor stamme og rod er kappet af)

For det, der er halvt, er i mange tilfælde ikke helt som det hele. Her er min bedre halvdel, kan en mand sige, når han præsenterer sin kone, hvis han vel at mærke er glad for sin kone. I en lidt mere privat stund kan han måske sige : elskede, jeg er kun hel, når vi to er sammen.  Her er det halve udtryk for noget, der er helt anderledes tomt uden den anden halvdel.    Sådan er der så meget, der ikke er af det bedste, hvis det kun er halvt. 
Hvad er en, der kun halvt er din ven ? -  Det er da noget, men ikke det, man mest kunne ønske sig.Hvad er en, der kun er halvt er til stede når man snakker med hende, fordi hun tænker på noget andet ?  Hun  er er ikke skønnest at snakke med , når man har noget vigtigt, man gerne vil tale om. Hvad er det at være til kun fem gudstjenester, når man kan være til ti ? Det er kun en halv fornemmelse af, hvad gudstjeneste er. Hvad er en halv konfirmandundervisning, hvor man stopper på halvvejen og ikke får konfirmationen med ?  Noget  - men højdepunktet kommer til at mangle.

Hvad er en halv præst altså ikke sådan "cut over", men en præst, der kun er præst om søndagen og ovehovedet ikke præst alle de andre dage ? Måske ok, men Ikke noget særligt.

Hvad er en halv konfirmand ? Hvad er en konfirmand, der kun er halvgod til brøkregning og matematik, hvad er en konfirmand, der kun taler pænt til sine forældre halvdelen af tiden, hvad er en konfirmand, der kun har halvmange venner på facebook, hvad er en konfirmand, der kun har halvdyrt mærketøj på,  hvad er en konfirmand, der kun halvt  synes, at det med at gå til konfirmand forberedelse var det bedste, han havde oplevet i sit liv indtil nu,  Hvad er en konfirmand, der kun halvvejs ved, om hun tror på Gud ?

Ja men den konfirmand er da noget!  Den konfirmand er virkelig noget.   Det er jo det, vi er her for at fejre i dag. Selv med alle sine "halvheder" er konfirmanden virkelig noget, fordi han og hun hører sammen med ham, som er hel.

Alle mennesker er vi halve på mange forskellige områder. Kun Gud er hel.Gud er alfa og omega, begyndelsen og enden, kun Gud kan overskue fortid, nutid og fremtid, kun Gud har sammenhængen i  verden, kun  Gud har en kærlighed , som er hel - uden nogen revner.    

Og nu om lidt, når I går op for at blive konfirmeret, da får I i velsignelsen bekræftelsen på, at I hører sammen med ham, som er hel. I får at vide, at I kan være hele mennesker, alle halvheder til trods, fordi I hører sammen med ham. Det gør I hele livet og i evighed.    

Så livet med Gud er ikke sådan : (halvt træ med rod kappet af)men sådan : ( helt træ  med rod og friske blade)

Salme : Du er hellig du er hel.